Loomus ja selle veganprogramm Taimsed Valikud kutsuvad sellelgi aastal jõulupühi veetma taimselt.
“Soovitame loomasõbraliku jõululaua katta hea ja parema vegantoiduga. Lisaks ise pühadetoitude kokkamisele on võimalik valida täistaimseid toite ka kaubandusest,” rääkis Loomuse juhatuse liige Anu Tensing. “Ka kinke päkapiku sussidesse ning jõuluvana kingikotti on võimalik järjest lihtsamalt loomasõbralikuna valida,” lisas Tensing.
Ürituse “Jõulud taimsete valikutega” alla jagame samuti terve nädala jooksul veganretsepte, nii uusi kui ka vanu lemmikuid, nippe ja soovitusi, kuidas veeta jõulupühad looma-, keskkonna- ja kõhusõbralikult.
Retseptid
Retseptide ja piltide autor on Loomuse vabatahtlik Zanthi Metcalf.
Rosmariini ja küüslaugu hasselback kartulid
Vaja läheb:
* 1 kg keskmiseid kollaseid kartuleid
* 2 spl oliiviõli
* 1 spl hakitud rosmariini
* 4 küüslauguküünt, purustatud
* 0,5 tl soola
* 0,5 tl musta pipart
Kuidas teha:
1. Kuumuta ahi 180°C-ni.
2. Puhasta kartulid ja tee kartulitesse sisselõiked nii, et peatad noa umbes 3/4 peal.
3. Sega väikeses kausis õli, purustatud küüslauk, hakitud rosmariin, sool ja pipar.
4. Aseta kartulid ahjuvormi ja pintselda küüslaugu-rosmariiniõliga nii, et segu läheb ka viilude vahele.
5. Rösti eelkuumutatud ahjus 40–45 minutit või kuni kartulid on pehmed. Kontrolli, kas kartulid on valmis kahvli või noaga.
6. Tõsta ahjust välja, kaunista meelepäraste ürtide või lisanditega ja serveeri.
Röstitud rooskapsas seenepeekoniga
Vaja läheb:
* 500 g rooskapsaid
* 200 g seeni
* 1,5 spl sojakastet
* 1,5 spl vahtrasiirupit
* Oliiviõli
* 0,5 tl suitsupaprikat
* 1 väike valge sibul
Kuidas teha:
1. Kuumuta ahi 175°C-ni.
2. Puhasta ja seejärel viiluta seened peeneks.
3. Sega keskmise suurusega kausis 1 spl oliiviõli sojakastme, vahtrasiirupi ja suitsupaprikaga. Lisa seened ja sega nii, et seened oleksid üleni kaetud.
4. Laota seened küpsetusplaadile ja rösti 15 minutit või kuni need on kergelt krõbedad.
5. Peste rooskapsad ja lõika ära otsad. Vahepeal pane pliidil potis vesi keema.
6. Lisa rooskapsas keevasse vette, alanda kuumust ja lase 8-10 minutit podiseda. Kui need on valmis, eemalda need veest ja aseta jahtuma.
7. Haki sibul peeneks. Kuumuta suurel pannil keskmisel kuumusel tilk oliiviõli ja prae sibulaid umbes 2 minutit, kuni need muutuvad läbipaistvaks ja lõhnavaks.
8. Lisa pannile rooskapsas ja seened ning küpseta 5-10 minutit, kuni kapsas muutub väljast veidi krõbedaks.
9. Tõsta kaussi ja serveeri.
Apelsini- ja jõhvikamuffinid
Sellest retseptist saab 12 muffinit.
Vaja läheb:
Kuivad koostisosad:
* 375 g tavalist jahu
* 250 g tuhksuhkrut
* 2 apelsini koor
* 2,5 tl küpsetuspulbrit
* Näputäis soola
Märjad koostisosad:
* 250 g taimset piima (toatemperatuuril)
* 165 g taimeõli
* 1 tl vaniljeekstrakti
* ~65 g apelsinimahla (ligikaudu 1 apelsini mahl)
* 150 g jõhvikaid (värsked või külmutatud – ärge sulatage jõhvikaid, kui kasutate külmutatud)
Kuidas teha:
1. Kuumuta ahi 180°C-ni ja vooderda muffiniplaat muffinivormidega.
2. Sõelu jahu ja küpsetuspulber segamisnõusse, seejärel lisa ülejäänud kuivained. Sega, kuni pole enam tükke.
3. Lisa kaussi kõik märjad koostisosad, välja arvatud jõhvikad, ja sega, kuni need on segunenud. Ole ettevaatlik, et tainast üle ei segaks, muidu muffinid ei kerki.
4. Sega jõhvikad spaatli või puulusika abil õrnalt taigna sisse.
5. Jaga taigen ühtlaselt muffinivormidesse.
6. Küpseta 25-30 minutit (kontrolli küpsust hambatikuga).
7. Võta muffinid ahjust välja ja lase neil 10 minutit plaadil jahtuda.
8. Eemalda muffinid aluselt ja lase neil täielikult jahtuda.