Foto: Heiki Valner

Igal varakevadel kutsub Keskkonnaamet majaomanikke ja ühistuid ennetavalt katuseid ja pööninguid kontrollima, et vältida hilisemaid konflikte pesitsema asunud lindudega.

Paraku need, kes ennetustööga hiljaks jäid või seda üldse õigel ajal teha ei märganud, peavad nüüd rinda pistma pikeerivate kajakate ja varestega, kes visalt oma poegi kaitsevad. Suurimad murekohad hoolivate linnuvanematega on Keskkonnaameti hinnangul just kortermajade ümbruses.

Pesitsusperioodil on aga lindude tahtlik häirimine ebaeetiline ja ka seadusega keelatud. Pesade, munade ja poegade eemaldamine annab omakorda linnuvanematele signaali, et inimene on ohtlik ja neid tuleb poegade kaitseks rünnata. Iga pesitsuse häirimisega kasvatame ise agressiivsemalt käituvaid vanalinde.

Õnneks on linnuvanemate eesmärk hirmutada, mitte rünnata. Pole teada ühtki juhtumit, kus kajakarünnakus keegi tõsiselt viga oleks saanud. Seega on tihti kõige targem lahendus mõne tundliku nädala jooksul linnupojast eemale hoida ja linnuperele võimalikult palju rahu anda. Kajaka- ja varesepojad iseseisvuvad mõne nädala jooksul, siis kaob selleks korraks ka probleem.

Õnneks kestab keeruline aeg vaid mõned nädalad. Kui linnud põhjustavad tõsist ohtu või märkad abitus seisundis või vigastatud looma, siis helista riigiinfo telefonil 1247

LUGEJATE LEMMIKUD:

VIIMASED UUDISED:

Saada vihje, foto või video!

Kontrolli kiipi

Jälgi meid sotsiaalmeedias

VEEL PÕNEVAT LUGEMIST: