Jäta munatööstus toetamata ja tähista munadepühi loomasõbralikult – kutsub taas üles loomade eestkoste organisatsioon Loomus oma veebiüritusel Munavabad munadepühad 2025.

Loomasõbralike pühade tähistamiseks on mitmeid toredaid meetodeid – munade asemel võib värvida veganküpsiseid või minna hoopis õue ilusat kevadist loodust nautima. Loomus on koostanud kõikidele huvilistele ka munavabade munadepühade viktoriini, kus saab panna proovile oma teadmised kanadest, munatööstusest ja munavabast kokkamisest. Kõikide vahel, kes viktoriinis osalevad, läheb loosi kaks Loomuse pusa ja kaks ajakirja Vegan aastatellimust. Oluline ei ole õigete vastuste arv, vaid rõõm uute teadmiste üle.

Munadepühadel tuletame meelde, et munavaba kokkamine on tegelikult lihtne ja munale on palju aseaineid. Näiteks veganomletti saab teha kikerhernejahust, küpsetistes saab muna asendada nii õunapüree, maapähklivõi kui leotatud linaseemnetega olenevalt sellest, mida küpsetada. Lisaks on paljud retseptid juba eos munavabad ega nõuagi asendamist.

“Munapühad, lihavõtted, ülestõusmispühad – kuidas iganes neid pühi nimetada, tuleb tõdeda, et meie kommertsialiseerunud maailmas on nende pühade keskmes loomade ekspluateerimine,” kommenteeris Loomuse juhatuse liige ja Loomuse veganprogrammi Taimsed Valikud eestvedaja Anu Tensing. “Aga see on hea võimalus meelde tuletada, et saab ka loomasõbralikumalt, st pühi tähistada ka loomatööstus toetamata.”

Loomus on koos oma veganprogrammiga Taimsed Valikud ja MTÜ Vegan Kõuga, kes annab välja ajakirja Vegan, loonud munavabade munadepühade Facebooki ürituse, mille all jagatakse vahvaid veganretsepte ja häid nippe, kuidas loomasõbralikult munadepühasid tähistada.

RETSEPT: Värvilised maasikaküpsised

Vaja läheb:

  • 300 g nisujahu
  • 150 g valget suhkrut
  • 160 g margariini (või veganvõid)
  • 1 tl vanillipastat (või vanilliekstrakti)
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 150 g maasikaid
  • ~300 g tuhksuhkrut + pisut taimset piima või sidrunimahla

Kuidas teha:

  1. Pane maasikad 1 tl veega potti ning kuumuta keskmisel kuumusel. Sega ja purusta maasikaid lusikaga, kuni need hakkavad lagunema (umbes 5 min). Vala maasikad läbi sõela, et eemaldada seemned, ning jäta jahtuma. Jäta vedelik alles.
  2. Sega teises kausis nisujahu, suhkur, sool, vanillipasta, küpsetuspulber ning toasoe margariin. Lisa supilusika kaupa juurde maasikavedelikku ning sega, kuni tainas on ühtlane. Kokku lisa umbes 4 spl maasikavedelikku, vajadusel natuke vähem või rohkem. PS! Ülejäänud vedelikku saab kasutada roosa maasikamaitselise glasuuri valmistamiseks.
  3. Paki tainas õhukindlalt ära ja jäta vähemalt paariks tunniks külmkappi seisma.
  4. Kui tainas on seisnud, eelkuumuta ahi 180 °C kraadini. Rulli tainas jahusel pinnal lahti ning lõika vormideks. Muna kujuliste küpsiste tegemiseks saab kasutada vormina supilusikat. Aseta küpsised ahjuplaadile ning küpseta 6-8 minutit.
  5. Kui küpsised on jahtunud, valmista glasuur. Jaota tuhksuhkur nii mitmesse kaussi, kui mitut erinevat värvi glasuuri soovid teha.
    1. Tavalise valge glasuuri jaoks võid lisada tuhksuhkrule taimset piima või sidrunimahla. Lisa vedelikku ainult teelusika kaupa ja sega täielikult, enne kui rohkem juurde lisad, et glasuur ei muutuks liiga vedelaks. Kui siiski tundub, et lisasid liiga palju vedelikku, võid alati lisada tuhksuhkrut juurde.
    2. Roosa glasuuri saamiseks sega tuhksuhkur maasika (või mõne teise punase marja) vedelikuga.
    3. Lillat värvi saab näiteks peedimahlast, mustsõstrast või acai marja pulbrist.
    4. Rohelist värvi annab spirulina, klorella või matcha pulber. Rohelist värvi saab ka kuumutades spinatilehti natukese veega või keetes rohelist kohvi.
    5. Kollast värvust annab kurkum, oranži porgandimahl. Sinist värvi saab, kui keeta punast kapsast natukese veega.
  6. Kui glasuurid on valmis, vala need minigrip kottidesse, lõika üks nurk ära ja kaunista küpsised.

Kommenteeri:

LUGEJATE LEMMIKUD:

VIIMASED UUDISED:

Saada vihje, foto või video!

Kontrolli kiipi

Jälgi meid sotsiaalmeedias

VEEL PÕNEVAT LUGEMIST: